Dajte svojmu jedlu druhú šancu

Podľa odborných článkov potraviny v priemere tvoria až 30 % celkového odpadu z domácnostiach1. Zo zdrojov Európskej komisie vyplýva, že v EÚ ročne stratíme alebo vyhodíme potraviny v hodnote neuveriteľných 149 miliárd EUR2. To je trikrát viac ako rozpočet Českej republiky na jeden rok. Podľa výskumu MENDELU vyhodí obyvateľov brnenského sídliska priemerne 37,4 kg jedla ročne3. Odhad Sociologického ústavu AV SR je, že typická slovenská domácnosť by obmedzením plytvania mohla ušetriť 325 EUR za rok.

Koľkokrát sa vám stane, že skôr potraviny vyhodíte, než ich spracujete? Výhodné akcie nabádajú k väčším nákupom jedla na niekoľko dní dopredu, ktoré potom nie sme schopní včas spotrebovať. V priemere tretina potravín sa skôr pokazí, splesnivie, ohnije alebo uschne, než ho zjete. To je ako keby ste už pri ich nákupe tretinu vyhodili. Čo je nielen úplne neekonomické, ale aj neohľaduplné voči životnému prostrediu a prírodným zdrojom. Plytvanie je zlozvykom, ktorý trápi väčšinu nielen slovenské domácnosti. Aby ste mali viac času na jeho spracovanie, je treba uskladniť jedlo tak, aby vydržalo. Vďaka tomu sa vám už nestane, že zelenina bude mať svoje dobré časy za sebou ako z nej urobíte šalát.

Žiadna novinka, len našla svoju dobu

Aj keď nie je vákuové balenie potravín ničím novým pod slnkom, práve teraz nastáva doba, kedy potrebujeme vo veľkom uskladňovať potraviny. Moderná doba priamo nabáda k tomu jedlo vo veľkom nakúpiť v rámci akčných ponúk (tým ušetriť), dopredu si navariť a následne zamraziť a rýchlo rozmraziť, keď je to potrebné. Udržíte si tak kvalitu, ale za polovicu času. A práve čas je v dnešnej dobe nenahraditeľnou a nevyčísliteľnou veličinou. Aj zaryté milovníčky domácej stravy radšej trávia čas inými aktivitami, tak prečo si nedopriať oboje, však?

   

Uskladnite správne svoje jedlo

Predĺžiť život vášmu obľúbenému jedlu alebo surovinám, z ktorých ho pripravujete, by malo byť prioritou. A práve vďaka vákuovému baleniu predĺžite trvanlivosť potravín až 5x. Fresh dózy vákuovo zabalia potraviny tak, že z dózy vysajete všetok vzduch, čím zamedzíte ich pokazeniu. Keďže práve kyslík podporuje vznik plesní a mikroorganizmov. Predĺžite tak nielen čerstvosť potravín, ale aj ich kvalitu pomocou vákuovej zváračky potravín FoodSaver. Vákuovať môžete ako do vákuových dóz, špeciálnych fólií či opakovateľne uzatvárateľných ZIP vreciek.

 

Praktické a pritom ľahké

Pritom takto uchovať možno nielen čerstvé suroviny ako je zelenina a ovocie, ale aj naložené mäsá v marináde na rýchlu prípravu jedla, orechy alebo napríklad kávu. Do dóz môžete naložiť jedlá, ktoré nechcete esteticky znehodnotiť balením do vreciek. To znamená, že do nich nalejete polievku či omáčku na druhý deň, zeleninový šalát alebo napríklad krehké kúsky ovocia. Zachováte tak chuť, vôňu, vitamíny aj čerstvosť všetkých potravín. A pritom v chladničke jednotlivé dózy prehľadne vyskladáte, takže presne viete, kde, máte čo pripravené. Vybrať môžete, ako vákuový režim na zamrazenie či do chladničky, tak režim marinovania. Jedlo v dózach môžete aj ohrievať, čo opäť značne ušetrí čas a energiu. Vďaka indikátoru vákua navyše vidíte, či je jedlo dostatočne vákuovo zabalené.

Vďaka tomuto šetrnému spôsobu uchovávania potravín môžete zamedziť zbytočnému plytvaniu a ušetriť tak až 325 EUR ročne. Prečítajte si viac o unikátnom vákuovacom systéme FoodSaver.

Zdroje: 1,2Správa Európskej komisie 3Výskum MENDELU