Ako na správne sušenie ovocia a zeleniny

Leto a jeseň sú obdobia hojnosti. Na stromoch dozrievajú jablká a slivky, na záhonoch čakajú mrkvy a v kvetináčoch voňajú čerstvé bylinky. Pokiaľ si na pokladoch zo záhrady chcete pochutnať aj v zime, môžete ich usušiť. Je to ten najzdravší spôsobom uskladnenia potravín. V tomto článku vám poradíme, ako správne sušiť, na čo si dať pozor a  aké ovocie a zeleninu ešte tento rok stihnete takto uskladniť.

Sušené ovoce a zelenina

Ako správne sušiť?

Bylinky a huby môžete sušiť kdekoľvek na teplom suchom mieste, pokojne aj doma alebo na záhrade. Ovocie a zelenina sú šťavnatejšie, preto potrebujú na sušenie vyššiu teplotu a dlhší čas. Sušením v teplovzdušnej rúre by sa vám značne zvýšil účet za elektriku, preto voľte radšej elektrickú sušičku.

Na sušenie vyberajte zrelé (nie prezreté) plody, bez známok poškodenia, hniloby či pliesne. Plody dobre umyte a osušte. Vykôstkujte, zbavte jadrovníkov a prípadne olúpajte. Krájajte na rovnako veľké a tenké plátky. Jednotlivé kúsky skladajte do sušičky vždy v jednej vrstve, dávajte pozor na prekrytie. Veľmi šťavnaté ovocie ukladajte na papier alebo použite fóliovú misku, aby šťava nepretiekla do spodných poschodí.

Ako zistiť správne usušenie?

Každý druh potrebuje k svojmu sušenie rôznu teplotu, ktorá sa pohybuje v rozmedzí od 45 do 60 ˚C. Vyššia teplota by totiž zničila všetky vitamíny. Najmä pre vyznávačov raw-food stravy je dôležité, aby sušička bola schopná udržať konštantnú teplotu sušenia. Doba sušenia je potom individuálna podľa druhu a vlhkosti danej suroviny. Niektoré sa sušia pár hodín, iné pokojne celú noc. Základný prehľad nájdete v návode každej sušičky.

Správne usušené ovocie je tuhé a pružné, zelenina a huby naopak krehké. Ak si nie ste istí, či je surovina správne usušená, pokračujte v sušení ešte ďalších 15 minút a prekontrolujte ju. Lepšie je trochu presušená než nedosušená, pretože potom sa môžu množiť mikróby a plesne. Skúste tiež jeden kúsok rozkrojiť, lepšie tak uvidíte kvalitu usušenia. Po dosušení nechajte potraviny ešte zhruba hodinu vychladnúť, než ich uložíte.

Pozor na plesne!

Pre uloženie voľte dobre uzatvárateľné vzduchotesné nádoby napr. sklenené, uzatvárateľné plastové vrecká alebo to zabaľte pomocou vákuovacej zváračky. Na tmavom, suchom a chladnom mieste potom môžu potraviny vydržať dlhšie ako 1 rok. Zle usušené potraviny môžu kvôli vlhkosti začať plesnivieť. Vhodné je tiež usušené potraviny rozdeliť po menších porciách, aby sa častým otváraním nedostávala k sušenému ovociu vlhkosť.

Čo môžete sušiť?

Sušiť sa dá takmer akékoľvek ovocie a zelenina. V najbližších dňoch a týždňoch môžete sušiť nazbierané chutné broskyne, marhule, slivky, koreňovú zeleninu, červenú repu, paradajky, papriky, pór, karfiol, kaleráb, cibuľu a ďalšie. Na jeseň potom jablká a hrušky. Nemusíte sa báť sušiť aj menej sladké ovocie (napríklad kyslejšie odrody jabĺk), sušením sa koncentruje prírodný cukor a sušené ovocie je tak sladšie. Zelenina si vďaka sušeniu zachováva svoju výraznú chuť, takže lahodnú polievku vykúzlite raz dva aj bez Podravky.

Vhod prídu tiež sušené bylinky, či už na bylinné čaje (medovka, mäta, tymián ...) alebo ako korenie (bazalka, oregano, majorán ...). Pokiaľ máte radi dobrú zemiakovú polievku, počkajte, až porastú huby a usušte si niečo do zásoby.

EZIDRI FD1000 ULTRA DIGITAL

Tato sušička ovoce, zeleniny a dalších potravin splní i vaše nejnáročnější představy o dokonalém spotřebiči. Její kapacitu lze rozšířit až na 30 sít.
 

EZIDRI SNACKMAKER FD500 DIGITAL

Sušička EZIDRI FD500 disponuje rovnoměrnou cirkulací teplého vzduchu mezi jednotlivými síty, čímž rychle a efektivně suší vložené suroviny. Navíc lze její kapacitu jednoduše rozšířit až na 15 sít.