Vychutnajte si skutočnú kvalitu Svätomartinského vína

So sviatkom svätého Martina sa spája mnoho obľúbených tradícií vrátane jedenia svätomartinskej husi či pitia svätomartinského vína.  Nie každé víno ale môže toto označenie niesť.  To správne víno totiž musí byť nové a hlavne skutočne kvalitné.

Tradícia svätomartinského vína

V príbehoch o svätom Martinovi nič o pití vína nenájdete, táto tradícia totiž pochádza z oveľa neskoršej doby.  Ako svätomartinské sú označované nové vína daného ročníka vyrobené z hrozna zozbieraného približne v polovici septembra, ktoré v sudoch dozrievajú práve okolo začiatku novembra.  Už za Jozefa II.  sa tieto vína prvýkrát ochutnali symbolicky na sviatok sv.  Martina, ktorý bol vždy spojený s veľkými hostinami, dobrým jedlom aj pitím.  Tradícia otvárania nových vín 11. novembra sa uchovala dodnes.  Svätomartinské vína sú u nás ochranou značkou Vinárskeho fondu, ktorý ju sám udeľuje vinárom.  Aby ju víno získalo, musí splniť veľmi prísne podmienky, ale vďaka nim máte vždy istotu, že Svätomartinské víno patrí k tomu najlepšiemu, čo sa v danom roku urodilo.

Ako správne skladovať Svätomartinské víno?

Svätomartinské vína sú suché a môžu byť biele, červené alebo ružové.  Všetky spája typická sviežosť a ovocný nádych.  Na zaistenie tých najlepších vlastností je ale potrebné víno dobre skladovať, ideálne v kvalitnej domácej vinotéke.  Len tak ochránite víno pred nepríjemnými pachmi, slnečným žiarením, vibráciami či zmenami teploty, ktoré ovplyvňujú jeho kvalitu.  Vinotéky švédskej značky mQuvée poskytnú vínu špičkovú starostlivosť a zaistia mu dlhodobú ochranu pred nepriaznivými vplyvmi.  Dvojzónové nastavenie teploty zaistí vhodné skladovanie červeného aj bieleho vína.  Vďaka tomu si budete môcť naplno vychutnať skutočnú kvalitu Svätomartinského vína.  Nezabudnite ale, že podľa odporúčania vinárov by sa malo Svätomartinské víno vypiť najneskôr do Veľkej noci, kým si uchováva svoju výnimočnú chuť i vôňu.                    

                                 

Na zvýraznenie vône a chuti môžete víno prevzdušniť

Pri prevzdušňovaní je víno okysličované, čo okrem iného prispieva k zvýrazneniu ovocných aspektov.  Prevzdušnené víno skrátka lepšie chutí aj vonia.  Nemusíte ale hneď bežať s fľašou za profesionálnym someliérom.  Zaobstarajte si vlastný prevzdušňovač!  Šikovný domáci prevzdušňovač OxyTwister aktivuje vínne esencie, podporí jeho chuť aj vôňu a víno celkovo zjemní.  Použitie aj údržba domáceho prevzdušňovača sú veľmi jednoduché, ale každý dúšok vína bude vďaka nemu o niečo lepší.  Vdýchnite svojim domácim vínam nový život a vychutnajte si tú najlepšiu kvalitu.

                          

Zdieľajte článok s priateľmi: