Chalupárčenie - čo všetko vám môže spríjemniť pobyt na chalupe

Fenomén, ktorého obľuba vo vlnách stúpa a klesá už viac ako 100 rokov. Že neviete, o čom je reč? No predsa český evergreen chatárčenie a chalupárčenie. V jednu dobu únik aspoň za čiastočnou slobodou neskôr prežitok, ktorý bol nahradený cestovaním do zahraničia a dnes uloženie peňazí do nehnuteľnosti ako ochrana pred infláciou. Nech už ste kúsok romantiky na prečistenie hlavy zaobstarali akokoľvek, je to únik od civilizácie, ktorý z času na čas potrebuje každý. Malebné prostredie s výhľadom na zeleň, celodenný spev vtákov, svieži vzduch, ranná rosa a horúca káva. Tiež ste sa práve ocitli myšlienkami na svojej chate?

Prečo nemať dve múdre domácnosti?

Ak je to váš druhý domov, nie je dôvod, prečo si ho trochu viac na nadchádzajúcu sezónu neprispôsobiť a nevyužiť všetky možnosti, ktoré prináša. Radi si domov vozíte zeleninu a ovocie zo záhradky? Ríbezľový lekvár, sušené bylinky na lahodné čaje alebo napríklad zakonzervované mäso od suseda? Život na chate prináša mnoho možností, ale koľkokrát ste si už povedali, ako radi by ste všetko pripravili práve tu? Využiť čas na chate a späť si priviesť už hotové produkty bez toho, aby na vás doma čakala práca a s ňou pridružený neporiadok. Nie je nič jednoduchšie, než si chatu do vybaviť a mať dve múdre domácnosti.

Number one pomocníček, ktorý ušetrí čas

Než začnete uvažovať o tom, čo potrebujete aby ste mohli na mieste spracovať všetky suroviny je vhodné zaobstarať si jedného pomocníčka, ktorý vám spríjemní život už na chate. Vďaka multifunkčnému hrncu si totiž neuveriteľne zrýchlite a uľahčíte prípravu pokrmov. Oceníte režim varenia v pare, opekania, rýchle pečenie, pomalé varenie či rýchle opekanie. Ako šéfkuchár, napriek tomu bez vašej asistencie si hrniec poradí so všetkým za vás. Mäso, zemiaky aj zeleninu naukladáte do hrnca, navolíte program a necháte ho kúzliť pokiaľ vy môžete pracovať na záhrade. Lahodné jedlo s minimom tuku so zachovanými živinami a o 70% rýchlejšie s tlakovým hrncom CrockPot Express, to sú multifunkčné hrnce CrockPot. Pripravíte si polievku, hlavný chod aj dezert. Hrniec následne môžete využiť aj na navarenie väčšieho množstva jedla, ktoré následne múdro uskladníte. Multifunkčný tlakový hrniec Crockpot Turbo Express navyše ponúka funkciu sous-vide varenia či sterilizáciu pohárov, čo určite uplatníte pri výrobe marmelád a zavarenín.

Začnite si užívať už od rána

Nepostradateľným pomocníkom na ranné raňajky či dopoludňajší brunch je aj kávovar Breville, ktorý pripraví kávu ako z vašej obľúbenej kaviarne. Veď čo vás ráno dokáže nakopnúť viac, než silná šálka kvalitnej kávy?! A čo založiť tradíciu a pripravovať vafle či sendviče podľa chuti? Neobmedzený prísun čerstvého ovocia a zeleniny z vašej záhradky sa v tomto prípade bude určite hodiť. Raz vy, druhýkrát vaša drahá polovička? Vaflovač Breville pripraví delikatesnú belgickú vaflu, o ktorej ste už dlho snívali. Následne na domácu šľahačku stačí naskladať jahody, maliny alebo černice zo záhradky. Ďalšou možnosťou je paradajkou a uhorkou bohato naplnený sendvič. Veď nie je kam sa ponáhľať. Tak prečo si konečne nepripraviť vo VitaJuicere čerstvý džús z ovocia? Na záhrade nájdete všetko, čo budete potrebovať na pripravenie raňajok ako v päťhviezdičkovom hoteli.

Varte múdro!

Na uskladnenie nielen zvyškov od obeda na ďalšie dni, ale aj nazbieraných surovín zo záhrady môžete využiť ďalšieho šikovného pomocníčka, a síce FoodSaver, ktorý vákuovo zabalí a uskladní suroviny vo vreckách a dózach, ktoré následne zamrazíte na budúce použitie. Za pomocou vákuovej zváračky predĺžite životnosť surovín až trojnásobne. Dózy aj vrecká môžete používať, vďaka ich kvalitnému spracovaniu opakovane.

Ďalší spôsob spracovania darov prírody zo záhradky?

Ak je vám ľúto, že životnosť byliniek nie je príliš dlhá a milujete kvalitné čaje, nie je nič jednoduchšie, než si pomocou jednoduchého prístroja usušiť obľúbené bylinky do zásoby. Rýchle sušenie ovocia, zeleniny, mäsa, húb či byliniek na 30 sitách naraz ponúka sušička Ezidri, ktorá je skladná a pritom veľmi výkonná. Zachová maximálne množstvo vitamínov, minerálov a stopových látok pričom zaberie len veľmi málo priestoru. Najskôr nasušíte bylinky a o pár hodín neskôr napríklad ovocné a zeleninové chipsy pre vaše najmladšie ratolesti. Usušené jablká, hrušky, slivky či marhule budú sladkou bodkou na záver. Usušené plátky mäsa zase ohromia vašu drahú polovičku. Pokiaľ chodí vaša rodina rada na huby, ale nebaví vás následná práca s ich sušením, určite budete nadšení zo sušičky, ktorá všetko vyrieši za vás, a vy si už len nasledujúci rok budete vychutnávať výborné hríbiky v pravej slovenskej kapustnici.

                    

 

Maličkosti, ktoré nesmú chýbať v žiadnej kuchyni

Ideálnym variantom na chatu sú dosky s integrovanými nožmi, ktoré sú praktické a zároveň vysoko funkčné. Vďaka bezpečnostnému magnetickému zámku sa stali neodmysliteľným pomocníkom v každej kuchyni. Na doske môžete napríklad krájať mäso pri vonkajšej grilovačke. Japonskú nerezovú čepeľ nožov je možné udržiavať brúsnymi kameňmi Matté, pretože práve dokonale naostrený nôž, je ďalšou bezpečnostnou poistkou, ktorá mení spôsob prípravy pokrmov o sto percent. Ak chcete naučiť prácu a pomoc v kuchyni aj svojich najmladších, využite krájače Aligator ovocia a zeleniny, ktoré predstavujú najbezpečnejší variant krájania. Rýchlo rastúci strom, ktorý vám zaistí najdôležitejšiu surovinu na Vianoce je samozrejme orech, preto neváhajte a za pomocou luskáčikov Švédskej kvality Drosselemyer si skráťte dlhé večery pri televízii a pripravte sa už teraz.

Postarajte sa aj o ďalšie miestnosti

Aj keď je možná kuchyňa stredobodom vášho vesmíru, nezabúdajte ani na ostatné miestnosti. Udržať čistotu dá zabrať, na chate obzvlášť. Je tak dobré mať po ruke prístroj, ktorý je multifunkčný, a pritom sa ľahko ovláda. Bezkonkurenčná technologická vyspelosť a originálny dizajnn, to je vysávač Dyson. Práce na chate je naozaj veľa a určite nestíhate po všetkých obyvateľoch neustále upratovať. Vďaka Dysonu však vždy ľahko prejdete koberce, podlahu a ďalšie plochy, ktoré budú v minúte opäť žiariť čistotou.