Bylinky, sušíme zázraky prírody

Pokiaľ rovnako ako my dávate prednosť sile prírody a vlastnoručne vyrobeným života budičom, pred chemicky upraveným kokteilom z lekární, nastáva práve teraz váš čas. Sezóna rastu a zberu byliniek je v plnom prúde. Pritom práve bylinky dokážu naozaj zázraky. Len je potrebné vedieť, ktoré môžeme na aký problém využiť, ako ich usušiť a následne správne skladovať, aby nestratili svoje zázračné účinky.

Na mieste záleží

Asi je zbytočné pripomínať, že predtým než sa pustíte do zberu byliniek je dôležité zvoliť si dobrú lokalitu. Určite sa vyhnite miestam v blízkosti polí, ktoré môžu byť chemicky ošetrené. Zbierať by ste nemali ani na frekventovaných miestach, kde je predpoklad ich zamorenia. Nájdite si lúky ďalej od civilizácie a zbierajte len zdravo vyzerajúce kúsky. Pre istotu si so sebou vezmite vreckový atlas, rovnako ako pri zbere húb. Pokiaľ si nie ste úplne istí, musíte sa poradiť so múdrou literatúrou, aby ste si domov nepriniesli niečo, po čom by vám mohlo byť zle. Navyše z atlasu zistíte, kedy je v danej byline najviac liečivých látok.

Práca so zázrakmi prírody

Zber byliniek by ste mali situovať na obdobie, keď nie sú vlhké od rosy či dažďa. Dôležité je ich uchovanie v kvalitných podmienkach. Bylinky je potrebné vybrať z košíkov, nie mikroténových sáčkov, kde sa môžu zapariť. Malo by s nimi začať pracovať najneskôr do hodiny. Aby ste zachovali maximálne možné množstvo telu prospešných látok a zároveň ste ich nemuseli rozkladať po byte v debničkách na dobre vetraných a suchých miestach,  je sušička ideálnym riešením. Následne ich môžete skladovať v dobre uzatvárateľných vzduchotesných nádobách pomocou vákuovej zváračky či zaváracích fliaš.

Sušička potravín urýchli proces sušenia

Jednoduché, a pritom rýchle a efektívne sušenie ovocia, zeleniny, húb, byliniek a kvetov ponúka novozélandská sušička potravín Ezidri. Vďaka bohatému príslušenstvu je možné rozšíriť sitá alebo umiestniť sieťku proti prepádaniu drobných lístkov. Sušiť môžete naraz bylinky a zároveň napríklad zdravú desiatu v podobe zeleninových chipsov pre vaše najmladšie ratolesti. Skúsiť môžete aj ovocné placky z rozmixovaného ovocia bez pridania cukru. Stačí rozprestrieť zmes na špeciálnu fóliovú misku a sušiť na oddelenom site. Vďaka rovnomernému prúdeniu horúceho vzduchu sušička Ezidri FD 500 Digital počas sušenia zachová maximálne množstvo vitamínov, minerálov a stopových látok, a pritom zaberie len veľmi málo priestoru v kuchyni.

So sušičkou Ezidri navyše získate aj podrobný návod, ako dlho sušiť najznámejšie a najvýznamnejšie bylinky, čo vám neskutočne uľahčí prácu, a navyše ukáže najlepšiu možnú cestu k zdravšiemu životnému štýlu. Alebo nahliadnite do publikácie "Sušíme ovoce, zeleninu, byliny, houby..." napísanou v českom jazyku.

A aké bylinky zbierať v máji?

V máji by ste mali svoju pozornosť obrátiť k lastovičníkovi, ktorý má spoľahlivé účinky pre tých, ktorí trpia ochorením pečene, obličiek, pankreasu a žlčníka. Ďalšia je breza. Odvar z jej lístkov napomáha ľuďom s ochorením močového mechúra, znižuje cholesterol a odvodňuje telo. Sedmokráska pôsobí protizápalovo a je výborná aj na odhlienenie dýchacích ciest. Čaj z kvetov trnky zbavuje telo škodlivých látok, podporuje imunitný systém a napomáha aj pri chudnutí. V tomto čase si môžete nasušiť aj ligurček, ktorý sa vo vašej kuchyni určite nestratí. Posledným tipom je žihľavapúpava. Tie majú detoxikačné a liečebné účinky, vďaka ktorým celkovo posilňujú organizmus a zbavujú telo škodlivých látok. Kvety orgovánu sa zbierajú začiatkom mája, potom sa sušia a nakladajú do olejov alebo solí

Tipy na najrôznejšie recepty na sušenie v Ezidri nájdete TU.