Brúsne kamene MATTÉ

Zamilujte si svoje rituály

Či už ste profesionálny šéfkuchár alebo zapálená gazdiná jednou z najdôležitejších vecí vo vašej kuchyni je určite dobre naostrený a kvalitný nôž. Aby bol vždy naozaj ostrý, treba mu venovať dostatočnú starostlivosť. Potom sa totiž stane vašim kamarátom na celý život. Britvy, nožnice, klasické nože či tie japonskej kvality, každý nástroj sa časom otupí. A práve preto potrebujú vašu pravidelnú starostlivosť. Tu im poskytnú brúsne kamene Matté. Tie dokážu všetky ohnutia a deformácie okamžite napraviť a dostať nôž opäť do formy.

Kde nie je práca, ani brúsny kameň neberie

Každá záľuba má svoje pravidlá. Rovnako ako strelci milujú čistenie svojich zbraní, mala by byť pravidelná starostlivosť venovaná aj nástrojom majstrov kuchýň. Asi poznáte ten pocit, keď neviete, aký nôž zo šuplíka vybrať, pretože to už dávno nie sú tie najostrejšie pastelky v penále. Pritom jediná vlastnosť, ktorú by mal skutočne dobrý nôž mať, je ostrosť. Vďaka tomu je totiž vaša pozornosť oveľa väčšia, práca s ním je oveľa bezpečnejšia a jednoduchšia. Krájanie čohokoľvek je s tupými nožmi naozaj veľmi náročné. Neustále sa vám suroviny žmolia pod rukami a vy musíte vynaložiť väčšiu silu, ktorá je aj tak k ničomu. Výsledný produkt vyzerá, ako by ho už niekto pred vami povečeral. Vynaložená práca rozhodne nestojí za to. Radosť, ktorú ste mali vo chvíli, keď ste si kúpili pekne naostrený nôž je razom preč. Pravdou ale je, že pokiaľ zainvestujete do naozaj kvalitného noža, je ľahké jeho ostrosť neustále korigovať. Pomocou brúsnych kameňov, môžete veľmi ľahko obnovovať jeho ostrosť a uľahčovať si tak svoju prácu.

Urobte si z toho váš rituál

Možno ste si všimli, že väčšina známych šéfkuchárov predtým, než sa pustí do varenia naostrí svoj nôž. Je to taký ich pravidelný rituál, ktorým zaistí, že im práca bude odsýpať. Nože vďaka tomu zľahka tancujú po doske v symfónii farieb a chutí. Od tejto chvíle tak bude vaše kulinárske umenie ovplyvňovať iba vaša schopnosť, nie nástroje.

Nie je dôležitý cieľ, ale cesta k nemu

Asi poznáte rôzne spôsoby, ako nabrúsiť nože. Nakoniec nie je najdôležitejší zvolený nástroj, ale to, že sa o nich pravidelne staráte a kontrolujete ich. Niektorí uprednostňujú ručné či elektrické brúsky, brúsenie pomocou ocieľky, my ponúkame tú najvyššiu triedu pre najväčších kuchárskych umelcov, brúsne kamene.

Počúvajte zvuk kameňa

Brúsne kamene MATTÉ predstavujú veľmi známu a kvalitnú značku symbolizujúcu dokonalú prácu v kuchyni. Tie predstavujú jemný, napriek tomu veľmi efektívny spôsob ostrenia nožov. Zvolenou zrnitosťou môžete brúsiť alebo ostriť nože, aby kĺzali surovinami, ako po masle. Pred jeho použitím sa brúsny kameň ponorí na 10 minút do vlažnej vody. Následne ho vynoríte a položíte požadovanou stranou na protišmykovú podložku. Kamene majú hrubšiu a jemnejšiu časť. Najskôr preto zvoľte hrubšiu časť, a jemnejšou len doostríte. Následne budete čepeľou noža plynulo prechádzať po kameni v 14-stupňovom uhle. To že ho držíte stále rovnako spoznáte podľa nemeniaceho zvuku, ktorý bude kameň vydávať. Nožom prechádzajte od päty k špičke.

Nie je kameň, ako kameň, dôležité je číslo

Pri výbere brúsneho kameňa vás bude asi zaujímať jedno jediné číslo. Okrem jeho ceny, to bude i jeho zrnitosť. Čím je brúsny kameň jemnejší, tým budete mať ostrejší nôž. Nie je tak dôležité, či brúsite britvu alebo nôž, ale brúsny kameň by mal zodpovedať stavu vašeho brúseného nástroja. U nás nájdete tri produkty. Pričom zrnitosť 3000/8000 je samozrejme najjemnejšia a používa sa preto prevažne na obťahovanie a leštenie. Pomocou nej dosiahnete najlepší výsledok. Proti tomu 400/1000 je najhrubšia a je tak ideálna na brúsenie ako také alebo na prvotné brúsenie mierne stupených nožov. Prostredným variantom je teda zrnitosť 1000/4000 vhodná na jemné prebrúsenie a finálne vyleštenie. Pravidelným kĺzaním po brúsnom kameni znova nájdete stratenú dynamiku vašej kuchyne.