Trend sous vide: ako pripraviť gurmánsky zážitok doma

Metódu, ktorú ešte nedávno ovládali len najlepší svetoví šéfkuchári, dnes môžete vyskúšať v pohodlí domova a pripraviť si tak skutočný gurmánsky zážitok, ktorý ste doteraz obdivovali v tej najvyššej kvalite iba v tých najlepších reštauráciách. Raz pre vždy tak odzvonilo niekoľkohodinovej príprave pokrmov, pri ktorej stepujete po kuchyni. Teraz totiž dokážete s minimálnou prípravou oslavovať maximálny úspech.

Čo je sous-vide?

Sous-vide je jedinečná metóda prípravy jedla s dokonalým výsledkom, založená na pomalom niekoľkohodinovom varení mäsa vo vákuu, kedy v umelohmotnom obale mäso necháte pripravovať vo vodnej kúpeli. V jeho dôsledku je mäso šťavňatejšie, chutnejšie, mäkšie s maximom zachovaných živín a vitamínov. Luxusný názov možno na prvý pohľad odkazuje na niečo zložité a nákladné, opak je však pravdou. Táto alchýmia rozohráva v každom z nás pôžitok chutí a vôní. Tie sa postupným rozvinutím rozprestria celým pokrmom, bez pripálenia či rozvarenia. Oslobodené o prebytočné tuky, so zachovaným vzhľadom aj arómou. A aj keď drží dokonalý tvar, už pod minimálnym náporom vidličky sa mäso rozpadá na jednotlivé vlákna.

Drahá chuť v nepredražených spotrebičoch

Práve preto, že sa sous-vide stáva po celom svete stále obľúbenejšou formou prípravy mäsa, zeleniny apod., môžete pre svojho mäsožravého miláčika pripraviť biftek, za pomoci novinky, ktorá sa objavila na trhu. Sous-vide MATTÉ je prístroj určený pre domácnosti a dokáže pozdvihnúť vašu gastronómiu, napriek tomu po jeho kúpe nemusíte vyhlasovať osobný bankrot.

Pripevnite poklad šéfkuchára na váš hrniec

Sous vide značky Matté má prehľadný ovládací panel, vďaka ktorému ľahko navolíte požadovanú prípravu a začínate čarovať ako majstri svojho oboru. Ponorné cirkulačné zariadenie vložíte do akéhokoľvek hrnca, ktorý máte doma a udržujete konštantnú teplotu. Nemusíte tak s novým nápadom kupovať ďalšiu obrovskú mašinu, ktorá vám zaberie polovicu kuchynskej linky. Výhodou je tak nielen obstarávacia cena, ale aj jeho skladnosť.

Kvalitné fólie nielen na sous-vide

Opomenúť by ste nemali ani alfu a omegu úspechu sous-vide metódy varenia, ktorá vystrelí váš pokrm na ten najvyšší level, a síce vákuovú zváračku a kvalitné fólie značky FoodSaver. Tieto drážkované fólie sú určené na vákuové balenie potravín, a vďaka ich pevnosti sa dajú používať aj opakovane. Ľahko tak zavákuujete mäso či zeleninu. Pomocou vákuovej zváračky nielen odsajete vzduch, čím redukujete proces oxidácie a pripravíte mäso na sous – vide metódu prípravy jedla, ale hotový pokrm môžete aj ľahko vo fólii zamraziť a následne rozmrazovať či ohrievať v mikrovlnnej rúre, kedykoľvek dostanete chuť na luxusné jedlo bez predchádzajúcej niekoľkohodinovej prípravy.

TIP: Pred väčšou rodinou oslavou je ideálne predpripraviť si jedlo dopredu ako v reštauračných zariadeniach a následne ho za pár minút servírovať. Plátky mäsa jednoducho zavákuujete, uvarte sous-vide, šokovo schlaďte a uložte do chladničky, kde vydržia aj 5 dní.

Vákuovanie je tak jednou z najspoľahlivejších ciest, ako predĺžiť trvanlivosť potravinám, uľahčiť si prácu a zamedziť plytvaniu.