Čajové mámenie proti prechladnutiu

Vyzbrojiť svoju imunitu môžete pomocou teplého oblečenia, dostatku vitamínov a pravidelného pohybu. Dôležitý je však hlavne dodržiavať pitný režim, pretože podporuje správnu funkciu organizmu. Na jeseň a v zime je ideálnym variantom pitie čajov a bylinných zmesí, ktoré zahrejú a dodajú dostatok vitamínov. Posilnenie imunity prírodnou cestou môže byť navyše veľmi príjemné.

Čajová sezóna

Napriek tomu, že bylinky môžu pomáhať nášmu zdraviu počas celého roka, na jeseň av zime dokážu aj prehriať zamrznuté telo. Aké bylinky vybrať? Každá bylinka má trochu iný účinok. Tak sa poďme pozrieť.

 

Materina dúška je známy antioxidant

Materina dúškový čaj si vychutnáte v období, keď pociťujete zápal priedušiek a začínajúci suchý kašeľ, pretože podporuje rozpúšťanie hlienov a vykašliavanie. Je to silný antioxidant, ktorý podporuje obranyschopnosť organizmu. Zároveň má blahodárne účinky na duševné zdravie.

Šípok je šípkou do čierneho

Účinky šípku poznali už naše babičky. Tento posilňovač imunity vás rýchlo postaví na nohy. Šípok je doslova nabitý vitamínom C, takže po ňom siahnite pri prechladnutí a chrípke. Navyše dokáže pomôcť aj s boľavými kĺbmi a problémami s obličkami.

 

Harmanček je nielen liek na nespavosť

Toto slniečko medzi liečivými bylinkami je nielen pre tých z vás, ktorí večer nedokážu zabrať, ale je aj pomáhačom s trávením, plynatosťou či hnačkou. Za pomocou harmančeka môžete zrelaxovať a zlepší vám aj náladu. Harmanček má protizápalové účinky a znižuje aj bolesti.

Žihľava vás prečistí

Odvar zo žihľavy má prečisťujúce účinky. Zbaví telo nežiaducich látok a podporí vašu imunitu. Je dôležitá aj na podporu kĺbov a činnosti srdca. Navyše je bežne dostupná, takže si ju môžete nazbierať do zásoby. Žihľava je bylinka plná vitamínov i minerálov.

Zázvor ako prevencia

Najznámejšieho bojovníka s prechladnutím pozná asi každý. Je však skvelý aj ako prevencia, aby k ochoreniu nedošlo. Na svete nebude človek, ktorý by jeho blahodárne účinky aspoň raz nevyskúšal. Dokáže doslova zahriať zvnútra. Tento veľmi silný antioxidant podporuje imunitu, ale má aj potvrdené účinky na trávenie.

Pripravte sa

Vybranými bylinkami naplňte čajový infuzér Drosselmeyer, vďaka ktorého mikroperforovanému viečku perfektne vylúhujete váš životabudič ako v prvotriednej čajovni. Po jeho použití jednoducho odložíte bez toho, aby ste si museli robiť starosť s jeho odkvapkávaním.

Aj príprava čaju môže byť rituálom

Ak si prípravu čaju predstavujete tak, že nalejete vodu do kanvice, necháte vrieť, zalejete vrecúško v hrnčeku a letíte opäť niečo robiť, verte, že to ide aj inak. Skúste si nájsť pár minút a pripravte si čaj, ktorý ste doteraz neochutnali. Vedeli ste, že práve teplota vody má veľký vplyv na jeho výslednú chuť? Zatiaľ čo zelený čaj by ste mali zaliať vodou s teplotou 60-80 °C, čierny čaj potrebuje 95 °C a biely 70 °C. Bylinné čaje potom spravidla zalievame vriacou vodou a nechávame lúhovať 5 minút. Aby ste boli na zimné obdobie pripravení a nemuseli používať teplomer, využite Novis kanvicu s nastaviteľnou teplotou.

Pokiaľ ste spoznali kúzlo pečených čajov, môže vám byť nápomocný krájač Alligator, ktorý ľahko nakrája tvrdé ovocie či zeleninu ako je tekvica na úhľadné a rovnomerné kocky. Nemusí to byť však len tekvica, nakrájať v okamihu skúste jabĺčka alebo hrušky.

 

Aby neboli chladné dni pre náš organizmus zaťažkávacou skúškou, vyskúšajte náš TIP, ktorý môže byť aj vhodným darčekom.

Domáci čaj z jabĺk a tekvice s rakytníkom

 300 g kryštáľového cukru

4 jablká

1 tekvica

2 citróny

2 ks škorice

2 cm zázvoru

2 ks badiánu

mištička rakytníka

 

Umyte jablká a tekvicu. Nakrájajte na kocky. Zázvor olúpte a nakrájajte na menšie kúsky. Rakytník oberte z vetvičiek. Všetko nasypte do pomalého hrnca Crockpot, zasypte cukrom, pridajte korenie a zalejte citrónovou šťavou. Korenie pridajte podľa vlastného uváženia a preferencií. Varte na nízky stupeň 3,5 hodiny. Následne prelejte do vyvarených pohárov, zaviečkujte a otočte hore dnom alebo zalejte vriacou vodou a vychutnajte si domáci čaj :-).

Zdieľajte článok s priateľmi: