Vyriešte každoročné boj s prebytkami ovocia! usušte ho

Obľúbená časť roka pre všetkých záhradkárov je za dverami. Na záhonoch sa už čoskoro začervenají jahody a spolu s nimi vyrastá tiež otázka - čo s ovocím, ktoré dozreje naraz a nestihne sa spracovať? Iste, všetci milujeme jahodové knedle, koláče alebo jahody so šľahačkou. Lenže nie päťkrát do týždňa. Aj v zime si môžeme dať palacinky s jahodovým džemom, ale v pivnici je dosť ešte z minuloročnej úrody. To isté s kompótom. Čo teda s nimi? Máme pre vás tip.

Zmraziť alebo usušiť?

Každé má svoje pre a proti. Mrazené ovocie zaberá veľa potrebného miesta v mrazničke aj stojí čas potrebný k rozmrazeniu. Najzdravším spôsobom uchovávanie potravín je sušenie. Vďaka šetrnej teplote sušenia sa z ovocia nestrácajú dôležité vitamíny, živiny ani minerály. Chuť ovocia sa stáva intenzívnejšia. V priebehu sušenia dochádza taktiež ku koncentrácii cukrov, vďaka čomu prirodzene zosladnú aj kyslejšie druhy. Hlavnou výhodou sušenie ovocia je len jednorazová spotreba energie a ľahšie skladovateľnosť. Sušené ovocie je ale náchylné na vlhkosť. Uschovajte ho preto do uzatvárateľných vzduchotesných dóz, alebo zabaľte pomocou vákuovej zváračky. Ovocie tak bude hneď po ruke, kedykoľvek naň dostanete chuť.

Na pôde, v rúre alebo v sušičke?

Sušiť ovocie môžete podobne ako naši predkovia na slniečku alebo na pôde. To však vzhľadom na premenlivé  počasie nie je úplne ideálny spôsob. Sušiť sa dá aj na plechu v rúre. Nie všetky rúry však ponúka tak nízku teplotu (okolo 50°C). Väčšinou musíte piecť s otvorenými dvierkami rúry a to v letných teplotách nie je nič príjemné. Ak si chcete ušetriť prácu, čas i spotrebu energie, investujte do niektorej z moderných sušičiek ovocia a zeleniny. Sušičky ponúkajú rôzne teploty od 30 ° C do 60°C. Správnu teplotu zvoľte podľa druhu ovocia.  Vlhkejšie druhy sušte na vyššej  teplote. Sušička potravín EZIDRI FD500 Snackmaker vyniká skvelým pomerom cena / výkon a jej kapacita je 15 siet, ale napríklad sušička EZIDRI FD1000 ULTRA sa dá rozšíriť až na 30 sít. A je usušené hneď.A je usušené hneď.

Ovocie na sušenie musí byť zrelé, ale nie plesnivé, alebo nahnité. Najprv ho olúpte (okrem jabĺk a hrušiek), vykôstkujte a nakrájajte na menšie kúsky, ideálne tenšie plátky. Doba sušenia je u každého druhu ovocia odlišná. Približnú dobu sušenia nájdete v návode príslušnej sušičky. Jahody sušte približne na 57 ° C počas 7-15 hodín. Pozor! Zle usušené jahody sú náchylné na plesne. Správne usušené jahody sú tuhé a kúsok lepkavé. Okrem jahôd môžete sušiť tiež jablká, hrušky, slivky, marhule, čerešne, banány, šípky alebo čerešne. Na sušenie sa skvele hodí aj lacno nakúpená zelenina v sezóne, ktorú potom použijete na dochutenie vašich pokrmov. Hoci je jednorazová investícia do sušičky väčšia, vďaka sušeniu môžete zdravo maškrtiť po celý rok a v konečnom dôsledku ušetríte. Čo viac si  môžete priať!

Čo a ako sa dá sušiť?

Nielen ovocie a zelenina ...

Fantázii (a schopnostiam sušičiek EZIDRI) sa medze nekladú, a preto sušenie nie je vyhradené iba ovocí a zelenine. Okrem húb však v sušičke EZIDRI dokonale usušíte aj mäso a pripravíte si tak chutné jerky, ktoré dodá potrebné živiny napríklad na horskej túre. Sušiť možno aj bylinky, čajové lístky, orechy, na sušičkách EZIDRI pripravíte aj zdravé dobroty pre vaše deti alebo maškrty pre vaše zvieracích miláčikov.