Zahrejte telo tým najlepším vývarom

Každý máme asi svoj obľúbený, originálny recept na klasický vývar, ktorý si predávate v rodine už po generácie. Neexistuje jeden jediný správny postup, ako ho pripraviť. Je to jedno z tajomstiev každej rodiny. A práve v zimnom mrazivom počasí si väčšina z nás rada zaspomína na svoje detstvo a pripraví doma poctivú a výdatnú polievku, ktorá nás okamžite zahreje. Z mäsa či zeleniny, bez kvalitného vývaru sa naša kuchyňa neobíde.

Zahrejte sa nielen pomocou šálu a rukavíc

V zimných mesiacoch viac, ako inokedy potrebujeme dodávať telu dostatok živín a minerálov na podporu imunity a doplnenie energie. Poctivý, teplý vývar plný kvalitného mäsa, domácich rezancov a dobrej zeleniny pomôže nielen druhý deň po party, ale práve pri prechladnutí. Je to jeden z najlepších spôsobov, ako do seba dostať všetko potrebné, hydratovať telo a navyše pri chorobe, keď človek nemá na nič chuť, príliš nezaťažuje telo a ľahko sa vstrebáva. Práve pomalé varenie vývaru dodá všetko potrebné.

„Polievka je grunt a kto ju neje, je špunt“

Presne túto vetu má mnoho ľudí spojenú s detstvom a je v nej kus pravdy. Polievky jednoducho prehrejú, posilnia a revitalizujú telo. Navyše lepšie trávime teplé suroviny ako studené, preto sa zdá byť vývar jedným z pokladov našej kuchyne. Každý vývar je lepší, než žiadny, napriek tomu každý je dobrý na niečo iné. Slepačie či kurací vývar je dobrý práve na zahnanie nádchy či prechladnutia. Hovädzie vývar je potom ideálny na žalúdočné problémy, a to aj tie spojení s většou konzumáciou alkoholu. Zeleninový vývar by ste si mali pripraviť, pokiaľ potrebujete rýchlo dodať telu minerály, vitamíny a vlákninu.

A ako si pripraviť ten najlepší?

Nevarte, ťahajte. Nie nebojte, nechceme, vás poslať preč, ale aby bol váš vývar naozaj silný, treba mu dať čas, pretože tým najlepším vývarom, je samozrejme ten najsilnejší. Taký, v ktorom zostane väčšina živín, vitamínov a minerálov. To nedocielite inak, než pomalým varením. Elektrické pomalé hrnce CrockPot zaistia prípravu pokrmov tesne pod bodom varu a uchovajú im aj výbornú chuť. Najširšiu ponuku na trhu kuchynských pomalých hrncov ponúka právě mámedoma.sk, exkluzívny distribútor značky CrockPot na českom a slovenskom trhu, s nimi vás naviac bude varenie baviť, pretože hrniec pracuje sám za vás, vy len nastavíte požiadavku a ďalej už si ju nevšímate. Pomalý hrniec CrockPot Timeselect navyše ovláda špeciálne funkcieNaplánovať jedlo“ a hrniec vyberie proces varenia na základe očakávanej doby podávania. Tiež ovláda automatickú funkciu "Udržuj teplé", zaistí tak, že prídete k stále teplému vývaru.

Recept: Vývar z kostí v pomalom hrnci

  • 750-1000 g hovädzích kostí (prípadne zmesi kostí a mäsa vhodných na polievku)
  • 2 litre vody
  • 1 stredná cibuľa
  • soľ
  • korenie (korenie, bobkový list, nové korenie, kardamóm, káfírový list)
  1. Hovädzie kosti si dáme do vnútornej keramickej nádoby od pomalého hrnca CrockPot. Rúru si rozpálime na 200 stupňov a kosti v nej necháme 25-30 minút zapiecť.
  2. Potom dáme nádobu do hrnca, zalejeme horúcou vodou a nastavíme na stupeň Nízky na 10 hodín. Pridáme rozpolenú cibuľu, osolíme a pridáme korenie. 5 guľôčok čierneho korenia, 1 bobkový list, 3 guličky nového korenia, 1 celý kardamóm a 1 káfírový list.
  3. Po 10 hodinách máte čistý vývar, ktorý nezabudnite scediť. Pokiaľ je vo vývare veľa tuku, nechajte ho stúpnuť na povrch a pomocou lyžice odoberte. Vyberte kosti. Pokiaľ na nich máte aj trochu mäsa, oberte ho a pridajte do polievky.

TIP: Do vývaru pridajte koreňovú zeleninu, ktorú nakrájajte na rezance. K tomu môžete pridať aj domáce rezance alebo bylinky.