Fašiangy sú spoločenská udalosť

Fašiangy v minulosti predstavovali čas hodovania a veselia medzi dvoma rôznymi pôstnymi dobami, kedy sa ľudia mali do sýtosti najesť aj napiť. Preto boli spojené s rôznymi tanečnými zábavami, zabíjačkami, oslavami, ale aj svadbami. Po nich totiž nasledoval štyridsaťdňový pôst pred Veľkou nocou, kedy sa ľudia zriekali jedla, ale aj ďalších vecí, ktoré v ich živote neboli dôležité.  

V minulosti trvalo obdobie fašiangov od decembra do marca. Počas tohto času sa v každom druhom dome konala domáca zabíjačka. V zimných mesiacoch totiž bolo ľahšie mäso konzervovať na neskorší čas. U máloktorého hospodárskeho zvieraťa sa predkovia naučili využiť doslova každý kúsok pre svoju spotrebu, ako práve u prasiatka. I preto bolo dobrôt naozaj veľa.

Hojnosť

Vôňa čerstvej zabíjačkové polievky, mäsa na ovar, jaterníc, tlačenky, guláša alebo napríklad bôčika sa vinula dedinou. To boli tie pravé nefalšované bravčové hody, vďaka ktorým mali naši predkovia o jedlo postarané na mesiace dopredu. Táto vždy dlho očakávaná spoločenská udalosť je však dávno preč, napriek tomu aj dnes je možné nájsť rodiny, v ktorých túto tradíciu držia. Poďte sa presvedčiť, že to môže byť príjemná spoločenská udalosť, na konci ktorej budete mať plný žalúdok aj mrazničku.

Prípravy

Samotné fašiangy sú tradícia, ktorá zamestnávala našich pradedov. Mnohí z nás ich ešte pamätajú. S touto tradíciou ruka v ruke súvisí aj pravá zabíjačka, ktorej vždy predchádzali veľké prípravy. Pokiaľ sa rozhodnete túto cestu späť do minulosti podniknúť, najskôr sa musíte zamyslieť nad tím, či si kúpite vykŕmené prasiatko, alebo si ho vykŕmite sami. Pokiaľ si dobre prepočítate náklady, zistíte, že kúpiť  vykŕmené prasa je oveľa praktickejšie a lacnejšie.

Ako postupovať ďalej, aby prasiatko našlo kľudné miesto v mrazničke?

Po zaistení celej administratívy u Štátnej veterinárnej a potravinovej správy, môžete začať so samotnou porážkou. Pokiaľ neviete, ako na to, môžete zavolať mäsiara v jeho typickej červenobielej pruhovanej zástere, aby vám túto časť uľahčil. Dôležité je mať potrebnú výbavu, bez ktorej nie je možné operáciu vykonať. Základom je mať niečo, na čom bude prasa visieť. Potom potrebujete drevenú dosku, na ktorej sa bude mäso búrať, vedierka, lavóry, naberačku a mlynček na mäso. Úplnou nevyhnutnosťou je dopredu si poriadne naostriť nože a sekáčiky, pretože bez toho prasa naozaj nenaporciujete. Brúsne kamene českej značky Matté dokážu nože a sekáčiky ľahko a rýchlo ostriť aj opakovane a za pochodu. Základ je tiež otvoriť slivovicu a pozvať celú rodinu, pretože jednak je potreba väčšie množstvo ľudí na prácu, a potom je to tradícia, ktorá je spojená práve so širokou rodinou.

       

Deň D

V deň D je potrebné pripraviť všetko na porážku, mimo obytnú časť.  Nutné je skoro si privstať, pretože so správnou zabíjačkou sa začína skoro ráno. Upiecť by ste mali nesladený koláč do pečeňových a žemľových jaterníc. Koryto, trojnožka, stoly, dosky a lavóry. Keď je všetko na svojom mieste, ženy môžu pripraviť cibuľu a cesnak. Pretože bude potreba naozaj veľké množstvo týchto surovín, odporúčame využiť pomôcku v podobe krájača Alligatora 3v1, ktorý dokáže jedným ťahom rozkrájať celú cibuľu aj cesnak. To vám uľahčí a urýchli prácu tak, že vaše oči nestihnú ani žmurknúť, nieto ešte zvlhnúť. Potom bude potrebné namočiť črievka a pripraviť všetko korenie.

Uskladnenie

Asi najdôležitejšie je vymyslieť, ako jednotlivé pochúťky uskladniť, aby si udržali svoju čerstvosť. Z jednotlivých bravčových špecialít sa tak razom stane horný a dolný šuplík mrazničky, podľa toho, kam ich umiestnite. V každom prípade ich však musíte vákuovo zabaliť. Prácu si môžete uľahčiť pomocou FoodSaver vákuovej zváračky, např. vákuové zváračky fólií FoodSaver V2860, ktorá je ako stvorená pre domáce dedinské zabíjačky. Jednotlivé pochúťky jednoducho rozdelíte do FoodSaver fólií, vďaka ich veľkosti sa do nich zmestia aj väčšie kusy naporciovaného mäsa a zatavíte. Využiť môžete aj Fresh dózy na výbornú polievku, pravý guláš, milované škvarky či čerstvé krúpy.

  

 

 

Poctivá domáca kuchyňa

Zabíjačka je úžasný rituál pre všetkých milovníkov poctivej domácej kuchyne a zároveň pomyselným návratom k našim koreňom. Ak chcete zaspomínať na svoju mladosť a pripomenúť si tradíciu našich predkov so všetkým čo k tomu patrí, vytvorte si doma príjemnú fašiangovú degustáciu.