Hovädzie guláš

Tradičný hovädzí guláš si veľa ľudí radšej užíva iba pri návšteve reštaurácie. Niekto sa príprave hovädzieho vyhýba úplne. Pokiaľ sa tiež obávate tuhého mäsa a zúfalstva nad slabou omáčkou, tento recept na pomalený hovädzí guláš je tu práve pre vás. Aj keď je príprava pokrmov v Crockpote štandardne veľmi jednoduchá - vložiť, zapnúť a ísť, odporúčame nevynechať základ každého dobrého gulášu - veľa dobre orestovanej cibule.
  4,5 hod
  6 porcií
  High
 
Ingrediencie:
Guláš
  • 1 kg hovädzie glejky
  • 3 lyžice masla/sadla
  • 1 kg cibuľe
  • 250 g údené slaniny
  • soľ
  • 5 - 6 guliček korenia
  • 2 - 3 guličky nového korenia
  • 2 lyžice sladkej papriky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 - 3 bobkové listy
  • 800 ml hoväzdieho vývaru
  • 2 lyžice pretlaku
  • 1 lyžice majoránky
  • 1 lyžička drvenej rasce
Na zahustenie
  • 1 rozdrobený krajec staršieho chleba
  • alebo
  • 1 nastrúhaný stredný zemiak
  • alebo
  • 4 lyžice hladké múky
  • 3 lyžice masla alebo oleja
Postup:
1
Jednoduchšia verzia: Cibuľu a slaninu nakrájame na kocky, hovädzie mäso na väčšie kocky.
2
Všetko vložíme do Pomalého hrnca, osolíme, pridáme korenie, rascu, červenú papriku, bobkový list a nové korenie. Zalejeme vývarom a pridáme tvrdý chlieb alebo nastrúhanú zemiak na zahustenie. Kto má rád pikantný guláš, môže pridať čili.
3
Mäso necháme dusiť na vyššom stupni 4 hodiny alebo kým nezmäkne.
4
Nakoniec pridáme cesnak a majorán, prípadne zápražku z múky a masla, pokiaľ sme predtým nezahusťovali chlebom či zemiakmi. Necháme ešte 30 minút povariť.
5
Zložitejšia verzia, ktorá ale stojí za to: Cibuľu najprv na masle či masti orestujeme a necháme pomaly za priebežného miešania skaramelizovať. Trvá to asi 10 – 15 minút, ale výsledok dodá omáčke plnú bohatú chuť, krásnu farbu a vyzdvihne guláš na inú úroveň.
6
Skaramelizovanú cibuľu možno rovno zaprášiť múkou, ešte zľahka zasmahnúť a pridať do hrnca pod mäso, ale nie je to nutné - chlieb i zemiaky poslúžia na zahustenie aj zvkľale. Ďalší postup už je rovnaký ako v jednoduchšej verzii.
  
Pomalý hrniec hrniec CrockPot CSC059X disponuje objemom 3,5 litra a jeho atraktívny strieborný dizajn podčiarkujú prvky v medenej farbe. Digitálne ovládanie umožňuje nastaviť dĺžku a intenzitu varenia, po ktorého dokončení sa hrniec automaticky prepne do režimu "udržuj teplé".
Multifunkčný hrniec Crock-Pot® Express je novinkou jesene 2021. Či už si pripravujete jedlo ráno a varíte po celý deň alebo potrebujete rýchlo pripraviť večeru, Crock-Pot® Turbo Express to vďaka svojim 12 funkciám hravo dokáže. A navyše uvaríte všetko zdravo a s minimálnym množstvom tuku či oleja!

 

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie