Hovädzie guláš

Tradičný hovädzí guláš si veľa ľudí radšej užíva iba pri návšteve reštaurácie. Niekto sa príprave hovädzieho vyhýba úplne. Pokiaľ sa tiež obávate tuhého mäsa a zúfalstva nad slabou omáčkou, tento recept na pomalený hovädzí guláš je tu práve pre vás. Aj keď je príprava pokrmov v Crockpote štandardne veľmi jednoduchá - vložiť, zapnúť a ísť, odporúčame nevynechať základ každého dobrého gulášu - veľa dobre orestovanej cibule.
  4,5 hod
  6 porcií
  High
 
Ingrediencie:
Guláš
  • 1 kg hovädzie glejky
  • 3 lyžice masla/sadla
  • 1 kg cibuľe
  • 250 g údené slaniny
  • soľ
  • 5 - 6 guliček korenia
  • 2 - 3 guličky nového korenia
  • 2 lyžice sladkej papriky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 - 3 bobkové listy
  • 800 ml hoväzdieho vývaru
  • 2 lyžice pretlaku
  • 1 lyžice majoránky
  • 1 lyžička drvenej rasce
Na zahustenie
  • 1 rozdrobený krajec staršieho chleba
  • alebo
  • 1 nastrúhaný stredný zemiak
  • alebo
  • 4 lyžice hladké múky
  • 3 lyžice masla alebo oleja
Postup:
1
Jednoduchšia verzia: Cibuľu a slaninu nakrájame na kocky, hovädzie mäso na väčšie kocky.
2
Všetko vložíme do Pomalého hrnca, osolíme, pridáme korenie, rascu, červenú papriku, bobkový list a nové korenie. Zalejeme vývarom a pridáme tvrdý chlieb alebo nastrúhanú zemiak na zahustenie. Kto má rád pikantný guláš, môže pridať čili.
3
Mäso necháme dusiť na vyššom stupni 4 hodiny alebo kým nezmäkne.
4
Nakoniec pridáme cesnak a majorán, prípadne zápražku z múky a masla, pokiaľ sme predtým nezahusťovali chlebom či zemiakmi. Necháme ešte 30 minút povariť.
5
Zložitejšia verzia, ktorá ale stojí za to: Cibuľu najprv na masle či masti orestujeme a necháme pomaly za priebežného miešania skaramelizovať. Trvá to asi 10 – 15 minút, ale výsledok dodá omáčke plnú bohatú chuť, krásnu farbu a vyzdvihne guláš na inú úroveň.
6
Skaramelizovanú cibuľu možno rovno zaprášiť múkou, ešte zľahka zasmahnúť a pridať do hrnca pod mäso, ale nie je to nutné - chlieb i zemiaky poslúžia na zahustenie aj zvkľale. Ďalší postup už je rovnaký ako v jednoduchšej verzii.
  
Pomalý hrniec hrniec CrockPot CSC059X disponuje objemom 3,5 litra a jeho atraktívny strieborný dizajn podčiarkujú prvky v medenej farbe. Digitálne ovládanie umožňuje nastaviť dĺžku a intenzitu varenia, po ktorého dokončení sa hrniec automaticky prepne do režimu "udržuj teplé".
Multifunkčný hrniec Crock-Pot® Express je novinkou jesene 2021. Či už si pripravujete jedlo ráno a varíte po celý deň alebo potrebujete rýchlo pripraviť večeru, Crock-Pot® Turbo Express to vďaka svojim 12 funkciám hravo dokáže. A navyše uvaríte všetko zdravo a s minimálnym množstvom tuku či oleja!