Kvety orgovánu

Ruža, nechtík, levanduľa… všetci známe omamnú vôňu sušených kvetov v kúpeli alebo v čaji. A čo orgován? Jedno z najpôvabnejších kvetenstiev svojou opojnou vôňou zaháňa posledné spomienky na zimu a ako kúzlom prináša radosť a potešenie hrejivej jari.
  4 hod
  40°C
 
Ingrediencie:
  • čerstvé kvety orgovánu
Postup:
1
Kvety zbierame v máji, keď ešte nie sú úplne všetky rozvité.
2
Nezbierať zaprášené, špinavé alebo napadnuté kvety. Tiež nezbierať v blízkosti ciest či železnice.
3
Orgovánové kvety sušíme pri teplote 40 ° C, kvety rozložíme v slabej vrstve na sieťku. Doba sušenia je cca 4 hodiny.
4
Doba skladovania surovín je do 2 rokov.
5
Sušené kvety orgovánu môžete zmiešať s inými sušenými bylinami alebo napríklad bielym či zeleným čajom, vytvoríte si tak úžasnú čajovú zmes s čisto prírodnou arómou.
6
Orgován obsahuje veľké množstvo alergénov, preto ho najprv vyskúšajte v malom množstve!
7
Orgovánový čaj – Z kvetov orgovánu je možné pripraviť aromatický čaj, ktorý bojuje proti bolestiam hlavy, migrénam, bolestiam hrdla, reumatizmu a dne, ďalej urýchľuje metabolizmus a napomáha tráveniu. Hrsť čerstvých alebo 2 lyžice sušených kvetov zalejte 250 ml vriacej vody a nechajte asi pol hodiny lúhovať.
8
Kúpeľ – Do kúpeľa stačí pridať čerstvé kvety orgovánu a môžete si vychutnať voňavý a relaxačný kúpeľ. Sušené kvety je možné tiež zmiešať s morskou soľou a taktiež používať do kúpeľa.
  
Vylepšená verzia obľúbeného modelu Ultra FD1000 s digitálnym nastavením teploty a časovačom. Táto sušička potravín splní i Vaše najnáročnejšie predstavy o dokonalom spotrebiči. Má perfektný výkon a jej kapacitu možno rozšíriť až na 30 sít. Recept na vynikajúce kokosové guľky s brusnicami, sušené na sušičke EZIDRI Digital v hobby magazínu ČT Polopate, môžete pozrieť TU.

 
Kuchárka zameraná na sušenie ovocia v elektrických sušičkách dáva odpovede na otázky: Ako sušiť, aby sme boli s výsledkami sušenia spokojní? Na čom sušiť, aby sme zachovali cenné látky? Ako sušené produkty skladovať? Čo všetko je možné zo sušeného ovocia, zeleniny, bylín a húb pripraviť? 4. prepracované vydanie, 40 strán. Kniha je napísaná v českom jazyku.

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie